Zwangerschapsmasker ook wel melasma of chloasma genoemd is een donkerbruine verkleuring van de huid. Deze verkleuring komt voor in het gezicht en uit zich door grillige donkerbruine vlekken die niet egaal zijn van kleur. De meest voorkomende plekken zijn het voorhoofd, wangen, de bovenlip en kin. Melasma wordt in verband gebracht met hormonale schommelingen, zoals met het gebruik van de pil en zwangerschap. De term ‘zwangerschapsmasker’ wordt daardoor veel gebruikt. Maar ook vrouwen die in hun meest vruchtbare periode zitten en aanleg hebben voor melasma kunnen een ‘zwangerschapsmasker’ ontwikkelen.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

De precieze oorzaak van melasma blijft nog onduidelijk, maar factoren zoals blootstelling aan natuurlijke en kunstmatige uv straling, anticonceptie en zwangerschap spelen een grote rol in de ontwikkeling van melasma. De pigmentcellen in de huid zijn overgevoelig, waardoor deze meer pigment produceren dan noodzakelijk.

Zon en pigment

Pigment (melanine) is een stof die van nature voorkomt in de huid en haren. Het pigment zorgt voor je huidskleur en bescherming tegen uv straling. Als de huid wordt blootgesteld aan de zon of kunstmatige uv straling, kleurt je huid bruiner. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Als er een verstoring is in de pigmentaanmaak, gaat de huid onder invloed van de zon meer pigment aanmaken. Hierdoor ontstaan de grillige bruine vlekken.

zwangerschapsmasker

Behandeling van het zwangerschapsmasker

De behandeling van het zwangerschapsmasker kan met diverse behandelingen afhankelijk van de diepte van de pigmentatie in de huid.

  • Producten voor thuisgebruik; zoals de Iluma lijn van IMAGE Skincare. Deze producten bevatten plantaardige ingrediënten die de overmatige productie van pigment remt.
  • Een fruitzuurpeeling; voor oppervlakkig pigment
  • TCA peeling; is een goede behandeling voor dieper gelegen pigment.

De behandelingen zorgen ervoor dat de pigmentvlekken lichter worden, dan wel verdwijnen. De pigmentcellen blijven wel gevoelig voor interne en externe invloeden. Hierdoor bestaat er altijd een kans dat het pigment terug komt.

Wat kunt u zelf doen?

  • Tijdens de zwangerschap overmatige zon en zonnebank vermijden!
  • Altijd een goede bescherming gebruiken tegen UV straling, minimaal een SPF 30. Hierdoor voorkomt u nieuwe pigmentvlekken en heeft u het meeste plezier van de behandeling.
  • Regelmatig (elke 2 uur) uw zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat u niet (minder snel) verbrand.
  • Draag hoedjes of petjes zodat de zon niet direct in uw gezicht schijnt.
  • Onderga geen behandelingen die de huid dunner maken zoals fruitzuurpeelings gedurende de zwangerschap of tijdens de zomerperiode.

Ondanks alle adviezen toch een zwangerschapsmasker gekregen? In sommige gevallen kan een zwangerschapsmasker na de zwangerschap weer uit zichzelf wegtrekken.

Consult

Tijdens het intakegesprek wordt er een huidanalyse gemaakt en afhankelijk van de wensen, de diepte van het pigment en uw verwachtingen wordt er een behandelplan opgesteld. Een behandelplan kan bestaan uit producten voor thuisgebruik, de behandelingen en onderhoud. Voor een optimaal resultaat zijn er meerdere behandelingen nodig.

Interesse in een behandeling voor het zwangerschapsmasker?

Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en zult u samen met de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Bel 06 1964 9330 of boek direct online een afspraak in.